Yaklaşık üç aydır Pakistan konusunda yapılan tüm yorumlarda değinilen ihtimaller bir bir ortaya çıkıyor . Butto ‘nun bir suikaste uğrayacağını tahmin etmeyen , hemen hemen yok gibiydi.
Bizzat Bayan Butto kendisine kimlerin suikast yapacağını bir mektupla da açıklamıştı. Göstere göstere gelen bir ölüm . Butto ailesinin siyasi kaderi bu. Babası,kardeşi şimdi de kendisi .
Bizzat Bayan Butto kendisine kimlerin suikast yapacağını bir mektupla da açıklamıştı. Göstere göstere gelen bir ölüm . Butto ailesinin siyasi kaderi bu. Babası,kardeşi şimdi de kendisi .
Belki de Benazir Butto geçenlerde verdiği demeçte bir şeyler hissederek “Babamın öldürüldüğü yaştayım . “ demişti.
Sürgünde yaşamak ona zor gelmişti.Taşıdığı soyadı onu Pakistan ‘a geri dönmeye zorluyordu. Uzun bir aradan sonra ülkesine dönen Benazir Butto daha Karaçi ‘ye ayağını basar basmaz bir suikastten zor kurtulmuştu.
Aradan geçen kısa süre içinde kimbilir bizim bilmediğimiz kaç suikast teşebbüsü gerçekleşti. Dün ,Benazir Butto bir seçim konuşması yaparken tabancayla ya da bir söylentiye göre keskin nişancı bir kiralık katil tarafından öldürüldü. Bu konuda resmi bir açıklama veya bir otopsi raporu da yok.Esrar perdesi bakalım aralanacak mı ?
Haber ajanslarının bildirdiğine göre suikastçinin bu kadar yakına gelebilmesi ,bu suikastin arkasında bir örgütün varlığını kanıtlamaya yeter..
Butto, ‘nun hayatını kaybettiği bu suikastte yüzlerce kişinin öldüğü yüzlerce kişinin de yaralandığı bildiriliyor.Yine sayı verilemiyor.Saldırı, Pakistan siyasi tarihinin en büyük eylemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.
Al Kaida ve Taleban militanlarının bir saldırı hazırlığında olduğu daha önce defalarca duyurulmuştu.
Butto'nun eşi Asıf Ali Zerdari, saldırının arkasında, hükümet ve istihbarat yetkililerinin bulunduğunu iddia ediyor.
Hangi güçler bu suikasti gerçekleştirdi konusu tartışmaya açık .
Siyasi yorumcuların büyük bir bölümü ,özellikle de batılı yorumcular bu suikastin ardındaki örgütün Al Kaida ya da Taliban olduğunu düşünüyor.
Diğer bir grup ise Lal camisi eylemini gerçekleştiren ülkedeki radikal islamcıların bu suikastin planlayıcısı olduğunu iddaa ediyor.
Gerçek olan bir şey varsa o da ,Pakistan ‘ın 1999 yılından bu yana demokrasiden uzaklaşarak bir kaosun içine yuvarlandığı.Siyasi mücadele artık silahlı mücadeleye dönüşmüş durumda. Bir yanda ‘Radikal İslam’ öbür yanda ‘Askeri Diktatörlük’.
160 milyonluk ülke bu siyasi çalkantının içinden çıkamıyor.Git gide kaçınılmaz bir içsavaşın eşiğine sürükleniyor.
Ülkedeki etnik gruplar ve mezheplerin de seslerinin duyulmaya başladığı dönemde gerçekleştirilen bu vahim suikastin Pandora’nın kutusunu açtığı konusunda tüm uzmanlar hemfikir görünüyor .
Ülkesini çok seven bir kadının trajik yaşam öyküsü,üçüncü dünyada doğan ama batıda en iyi okullarda okuyan 1953 doğumlu Butto , Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim görüp siyasete girdi.
1988-1990 ve 1993-1996 arasındaki başbakanlık dönemlerinde ise yolsuzluk suçlamalarına hedef oldu ve her iki görev dönemi de cumhurbaşkanı tarafından azledilmesi ile sonuçlandı.
Son yirmi yılın en önemli siyasi liderlerinden olan Benazir Butto 'nun bile bile nasıl ölüme yürüdüğünü , Pakistan 'lılar ve tüm uygar dünya ülkelerindeki siyasetçiler daha çok sorgulayacak.