Harran ovası hep GAP projesiyle birlikte dile geldi.
Çok az kişi Urfa'ya 50 kilometre uzaktaki tarihi Harran kentinin kültürel öneminden söz etti.
Hermes 'den söz edenler ,onun Harran bölgesinde doğan ve yaşayan mistik bir kişi olduğunu söylerler. Sabiilik inancının merkezinin Harran olduğu söyleniyor. Bu bölgede MÖ. 2 binli yıllarda Hanok ' a ve İdris peygambere ilişkin öyküler anlatılır .
Harran bölgesi Hermes 'i yakından tanımaktadır .İdris peygambere ait olduğu söylenen metinler ,Hermetik özellikler taşımaktadır .Bu metinlerin kime ait olduğu konusunda tartışmalar henüz bir sonuca ulaşamamıştır. Harran'da yaşadığı söylenen Hermes , Merkür gezegeniyle ilişkilendirilen bir pagan tanrı olarak da bilinmektedir.Merkür, Sümer tanrılarından 'Nebo ' nun da sembolüdür.
Eski metinlerde Hermes 'in Harran kentinde yaşayan yarı tanrı ,mistik bir kişi olarak adı geçmektedir.Merkür ve Ay sembollerini kullanmaktadır . Mısır ' a seyahat eden orada krallık yapan ve daha sonra yurduna geri dönen ve değerli bilgiler getiren ermiş bir kişi olduğu da eski metinlerde yazılıdır .
İlahi sırlara vakıf kişilerin kurduğu yedi tapınaktan birinin kutsal kişisi ve ulu rahibi olduğu da söylenmektedir.Bütün bu yorumlar Hermes 'in Helen kültüne dahil edilmesiyle başka bir yoruma , yani Helen yorumuna yol açmıştır. Helen mitolojisinde Hermes tuhaf bir tanrıdır . Zeus ' un yerine geçebilecek kadar güçlüdür.Ama aynı zamanda hırsızlara da yardım edebilmektedir.Helen kültünde Hermes kutsal bilge kişiliğini bırakmış , muzip bir haberci olmuştur . Bunun nedeni de yine Harran 'da saklıdır . Bugün yıkıntılara bakarak , kalıntıların üzerindeki kabartmaları çözmeye çalışarak bir yerlere varmaya çalışabiliriz.
Hermes ve İdris Anadolu'nun araştırılmayı ve yazılmayı bekleyen gizemli öykülerinden biridir .