23 Nis 2011

Suriye

Suriye önümüzdeki günlerde ciddi bir patlama yaşayacak gibi görünüyor.
The Guardian’ın Suriye’de yaşayan muhabiri (“Katherine Marsh” takma adını kullanıyor.) ‘nin bildirdiğine göre polis Cuma namazı çıkışı göstericilere ateş açmış. İlk bilgilere göre yetmiş ölü, yüzlerce yaralı var.
“Yasemin rüzgârı” şimdi de diktatörlük tacını babası  Hafız Esed 'dan devralan  oğlu Beşar Esed’i koltuğunda zangır zangır sallamaya başladı. 
Ba’as kalıntısı diktatörlüğün günleri sayılı. Ülkenin çok hassas dengeler üzerinde duran ve ağır baskılar ve silahlarla kontrol edilen, etnik ve din dengeleri hızla normalleşiyor. demokrasi talepleri artıyor. 
Öte yandan ülkenin bir iç savaşa doğru sürüklendiği tahmininde bulunan uzmanlar da var. Tunus, Mısır, Libya, Körfez emirlikleri, ve şimdi de Suriye ‘de halk, diktatörleri istemediklerini ciddi bir biçimde dünya kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar.
Değişen dünyada eğitimli gençler anne ve babalarının korkarak kabullendiği diktatörleri alaşşağı etmek için sokaklara çıkıyorlar.
Diktatörler direniyor. Kurdukları mutlu azınlık hegemonyası da direniyor.
Silahlar konuşuyor. Suçsuz insanlar ölüyor.
Ortadoğu adım adım içsavaşlar dönemine giriyor.
Kan dökülmeden de bu diktatörler koltuklarını bırakmayacaklar gibi görünüyor.
İçsavaş bulutları Mağrip’den başladı sınırlarımıza kadar da dayandı.
Etrafımızdaki bu kara bulutları gören siyasetçi ve bürokratların sayısı malesef çok az.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...