14 Şub 2013

Kumph Mela


kumph mela 1
Hindu inanışlarına göre belirli dönemlerde nehirlerde arınma törenleri yapılır. Bu arınma ritüelleri dört yerde yapılır. Prayag (Allahabad) , üç nehrin buluştuğu yer.(Ganj, Yamuna and Saraswati), Nasik, Haridwar ve Ujjain.

Kumph Mela 2
Samudra manthan söylencesi : Hindu tanrıları giderek güç kaybetmeye başlarlar. Güçlerini yeniden kazanmak için yaşam iksiri üretmek zorundadırlar. Yaşam iksiri de okyanusların köpüklerinden elde edilmektedir. Bu binlerce yıl süren işlem için tanrılar zebanilerle anlaşma yapmak zorundadır. Anlaşma yapılır. Yaşam iksiri üretilip bir küpe doldurulur.

Zebaniler anlaşmayı bozup yaşam iksiri dolu küpü çalarlar. Tanrılarla zebaniler arasında muazzam bir savaş olur. Bu savaş sırasında küpten dört damla iksir dökülür. Damlalar dört yere düşer.

Prayag, Nasik, Haridwar ve Ujjain’e.

Hindular her dört yılda bir bu dört yerde arınma törenleri yaparlar. Arınma törenlerinin en önemlisi Prayag’da her on iki yılda bir yapılan büyük Kumph Mela törenidir.

 Yüz milyona yakın insanın Ganj nehrinde 10 Şubat 2013 tarihinde arınma töreni gerçekleştirdiği söylenmektedir.

Bu dünyanın en kalabalık ruhani toplantısında ilginç görüntüler oluştuğu gibi kalabalıktan ezilerek yaşamını yitiren Hindular da vardır..

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...