6 Ağu 2009

Kenan Evren ve Haşimi Rafsancani


Çoğumuzun en son İran Cumhhurbaşkanlığı seçimleri çerçevesinde ismine rastladığı ,İran 'ın son 30 yılın en önemli siyasi şahsiyetlerinden biri olan "Ali Akbar Rafsanjani (Bahramani)" geçmişiyle belirli kesimlerde fırtınalar estirirken bugün de en son seçimlerle bağlantılı olarak bir muhalefet hareketi ile birlikte anılmaktadır.
Benim yurdışında İsveç 'te olduğum yıllarda,İsveç Parlementosu'nun yer aldığı Sergelstorg meydanında açlık grevine başlayan İmam Homeyni yanlısı ;İran şahı aleyhinden gösteriler düzenleyen , önceleri cılız bir grup iken sonraları bir çığ gibi büyüyen bir hareketin "İran İslam Devrimi " hareketinin önemli temsilcilerinden biri olduğunu öğrendiğimiz İmam Rafsancani,bugün reformcu Musavi hareketiyle birlikte anılıyor.
Zamanda geriye doğru gitmek mümkün olsaydı da bugün reform isteyen Musavi - Rafsancani hareketinin geçmişte hangi suçları işlediklerini tahlil edebilseydik.
Stockholm Üniversitesi 'nde 1977 yılında aynı dersleri birlikte aldığımız Dr. Freni Fairuz bir akşam sınıfa üstü başı perişan bir şekilde girmişti.Yerine oturdu,not defterini açtı ve hiç bir şey olmamış gibi not almaya hazırlandı.Burnuna tuttuğu mendilde kan olduğunu görmüştüm. Kuzguni siyah saçları darmadağındı. Onu öyle görmeye alışkın değildik.Sınıfın en güzel giyinen, çok bakımlı bayanlarından birini öyle görmek normal değildi.
O akşam üstü Freni kendi ülkesinden Hizbullah yanlısı öğrencilerin tacizine uğramıştı.Tartaklanmış ,hakaret görmüş ve aşağılanmıştı.
Bu İran devrim hareketi temsilcileri Freni 'yi linç etmek istemişlerdi.
Bugün geriye dönüp baktığımda iki şeyi anlayamıyorum .
Biri Kenan Evren diğeri de Haşimi Rafsancani .
Hemen hemen aynı yıllarda ikisi de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdular..
Kenan Evren belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük demokratik hasarını yaratan biri olarak ,davasını haklı gösteren kanıtlar ileri sürebiliyor. Ne yazık ki onun bu cehaletini alkışlayan boyutsuz çıkar grupları hala aramızda.
Haşimi Rafsancani ise aynı paralelde iktidar hırsıyla hala aynı taktikleri kullanıyor. Tahran Üniversitesi'ni öğretime kapatan ve çağ dışı bir eğitim sistemi öneren 50 yaşındaki Rafsancani ,bugün düşüncelerinin tam tersini savunuyor. Hayret edilecek bir şey.
Dr.Freni Fairuz ,bugün yaşamıyor. Çünkü 1978 yılında döndüğü çok sevgili yurdunda ,Hizbullah militanları onu Tahran Üniversites'nde ders verirken linç ettiler.
Bugün artık bu konuyu hatırlayan bile yok.
Freni ile birlikte Stockholm Üniversitesi bahçesinde bir uçurtma şöleninde çektirdiğimiz grup fotoğrafında yanımda duruyor ,birlikte gülümsüyoruz.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...