2 May 2007

Halk Ne istiyor ?


HAYDİ SEÇİM SANDIKLARINA

Bugün Anayasa Mahkemesinin kararıyla seçimler gündeme geldi.
AKP belki de hesapladığı biçimiyle seçime gitme olanağını elde etti. BBC 'nin yorumuna göre satranç taşları yeniden dizildi , yeni bir oyuna başlanacak.
AKP 'NİN HALK ARASINDA YARATTIĞI KORKU
AKP hükümetinin başı kapalı olmayan kadınlara ,Cuma namazına gitmeyen erkeklere ,oruç tutmayan ve namaz kılmayan insanlara yönelik olarak önlemler alacağı bir hukuki dönüşümü yapmayı planladıkları korkusu ,insanları miting alanlarına çıkarmıştır .Devlet dairelerine yapılan atamalara ,belediyelerde ihale alan şirketlere bakıldığı zaman AKP 'nin kendi yandaşlarını ve yandaş görünenleri tercih ettiği bu korkuları daha da büyütmüştür . Yapılan konuşmalarda ve yorumlarda bunu açıkça dile getirenler olmuştur .
84 yıl önce kurulan Atatürk Cumhuriyeti'nin temel laik değerlerinin , anayasanın ve özgürlüklerin tehlike altında olduğu korkusu tüm toplumu sarmıştır .Bu nedenlerle bayrağını kapan laik düşünceli insanlar miting alanlarını doldurmuşlardır . Bu anlamda önümüzdeki süreçte bazı kavramlar sık sık gündeme gelecektir .
Laiklik , Sekülerizm ve Çağdaşlaşma .
ERKEN SEÇİM
AKP yönetimi erken seçim kararı aldıklarını geciktirmeden açıklamışlardır . Şimdi top CHP 'nin ayağına atılmıştır . 'Halka gitmeye cesaretin varsa biz hazırız .' demiştir AKP .
Seçimlerde halk ya AKP ''ye yürü diyecek ya da koalisyon güçlerine denetim görevi verecektir.
Bir ölçüde miting alanını dolduran laik düşünceli insanların seçim sandığında tercihlerini kullanmalarına olanak sağlanmıştır . 2002 yılı seçimlerinde oy kullanmayan 10 milyon kişi acaba bu terazinin , kutuplaşmanın neresindedir ? AKP yaptırdığı kamu oyu araştırmalarında olumlu sonuçlar almış olmalı ki derhal seçime girme kararı almıştır . 24 Haziran tarihi oldukça yakın bir tarihtir. Bu seçim bir ölçüde kutupların ne denli güçlü olduğunu gösterecektir .
Milli görüş hareketinin temsilcisi AKP acaba yeniden iktidara gelebilecek midir ?
Bu aşamada gelişmelerden ortaya şu sorular çıkmaktadır :
  • Bu seçim bir ölçüde 43 milyon seçmene 'türban' isteyip istemediklerinin sorulması anlamını taşıyacaktır .
  • Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ne anlama gelecektir ? Bu ardından bir başkanlık sistemine geçişi mi sağlayacaktır ?
  • Mısır ve Pakistan örneklerinde olduğu gibi laiklik yeniden tartışılarak parlementer rejim anayasaya eklenen maddelerle İslama mı yaklaştırılacaktır ?
  • Halkın İslamcılar ve Laikler kutuplaşmasını ordu önleyebilecek midir ?
  • AB müzakere süreci ordunun tutumunu ve son cumhurbaşkanlığı krizini nasıl değerlendirecektir ?
  • ABD hangi kutbu destekleyecektir ?
  • Ekonomi bu siyasi krizden ne kadar etkilenecektir ?
  • Bu siyasi kriz ülkedeki diğer sorunları alevlendirecek midir ?

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...