3 May 2007

Dış Basında Yansımalar

Dünya basını ilk sayfadan Türkiye'yi değerlendiriyor .Dünya basınının önde gelen gazeteleri ordunun demokrasiye müdahale ettiğini , bu müdahelenin Türkiyedeki demokratik parlementer sisteme zarar vereceğini ve AB ile müzakere sürecini olumsuz yönde etkileyeceğine yer veriyorlar.

Washington Post :
Turkey's Democracy Crisis
The 'secular' opposition and military try to prevent the free election of a new president.
Tuesday, May 1, 2007;

Gazetede yayınlanan başyazıda cumhurbaşkanlığı seçimine yapılan müdahalenin demokrasi dışı bir hamle olduğu , Bush yönetiminin ordunun olaya müdahale etmemesi için gereken tavsiyelerde bulunduğu yazıyor . A.Gül 'ün adaylığının saçma sapan bir nedenle önlenmeye çalışıldığı ve muhalefetin kriz çıkmasında büyük bir rol oynadığı belirtiliyor . AKP 'nin yıllar boyunca beceriksiz ve kokuşmuş politikalar üreten bir elitler dönemine son verdiğini , ülkede Demokrasinin büyük bir tehdit altında olduğu, İslamiyet ve demokratik geleneklerin pek birbiriyle bağdaşmadığı sonucu öne sürülüyor .

THE GUARDIAN
EU warns Turkish military to stay out of election crisis

Avrupa birliği Türkiye 'deki seçimlere askerlerim müdahale etmemesini istedi.
Avrupa Birliği Türkiye'nin AB müzakereleri sürecinde ordunun demokrasiye müdahalesinin birlik prensiplerine aykırı olduğunu bildirdi.


INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
Turkey's prime minister calls for early elections

Başbakan erken seçimlerin yapılacağını ve meclise bazı kanunların değişiklik önergelerinin verileceğini bilidirdi. Cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesini istediklerini belirten Erdoğan , artık seçim sandıklarına gitmekten başka çare kalmadığını ifade etti. Bu arada AB komserleri ordunun seçimlere ve siyasete müdahale etmemesini istediler.

DAGENS NYHETER
Nyval Erdogans recept för att lösa Turkiets kris

Erdoğan 'ın çözümü seçim . Anayasa Mahkemesinin kararıyla kilitlenen cumhurbaşkanlığı seçimi ülkede siyasi bir kriz yarattı. Muhalefet partisinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaptığı itiraz kabul edildi .

DEUTSCHE WELLE
Turkey's ruling Justice and Development Party (AKP) Wednesday passed through parliament a new timetable for voting in a turbulent presidential election, setting the first round for Sunday.

İktidardaki siyasi parti AKP, cumhurbaşkanlığı seçimi için yeni bir oylama tarihi belirledi.
AB ordunun siyasete müdahelesinin müzakereleri olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...