28 May 2007

Ya masada bizim gündemimiz ya da uçak gemileri mi ?

ABD İRAN’LA NEDEN GÖRÜŞMEK İSTİYOR ?


Bugün Bağdat ‘ta ABD ve İran yetkilileri uzun bir aradan sonra ilk kez bir araya geliyorlar. 1980 yılında ABD Tahran büyük elçiliğinin işgal edilmesinden bu yana kesilen diplomatik ilişkiler için bir başlangıç noktası.

Bu görüşme Bağdat ‘ta yapılıyor . Her ne kadar görüşmelerde ABD tarafında Ryan Crocker ve İran tarafında Hasan Kazemi olacağı söyleniyorsa da her iki ülkenin de toplantıya gündeme alacakları konular temelinde farklı kişilerin de katılması bekleniyor.

Bu toplantının amacı konusunda değişik yorumlar var .

ABD İran’la diyalog arıyor .
ABD Irak konusunda İran ‘dan yardım istiyor .
ABD İran ‘ın bölgedeki terörist faaliyetleri desteklediğini biliyor ve bu desteği durdurmasını istiyor . Bunun pazarlığını yapmak istiyor .
İran bölgede etkisini artırmak için nükleer programı koz olarak kullanıyor .

Bu yorumların hangisinin gerçeğe daha yakın olduğunu söylemek güç.Öte yandan Bush yöneticilerinin ve danışmanlarının eşleriyle birlikte 30 Mayıs tarihinde Bahama adalarında ünlü bir otelde ağırlanacakları ve bir kaç dizi toplantı yapacakları bildiriliyor.Konferansın konusu da ilginç :
"Confronting The Iranian Threat: The Way Forward"
“İran tehdidine karşı alınacak önlemler ve ilerleyeceğimiz yön “

Zamanlaması son derece dikkatle seçilmiş bir konferans . Amerikan planlama tarzına uygun . Bağdat ‘da İran ‘lı yöneticilerle yapılacak toplantıda ele alınacak konular da mutlaka Bahama ‘da toplanacak olan uzmanlar tarafından dikkatle seçilmiş olmalı . Büyük bir olasılıkla Bağdat toplantısında ele alınacak konular , ve İran ‘ın yaklaşımları Bahama toplantısında uzmanlar tarafından değerlendirilecek. Karşılaşmadan önce karşı takımın oyununu uzmanlarla izleyerek strateji belirleyen bir teknik direktör kurnazlığıyla kurgulanmış bir toplantılar dizini . Bu basına açıklanan resmi toplantılar . Bir de her zaman olduğu gibi basına açıklanmayan gizli kulis arkası toplantıları vardır .

Bahama adalarında toplantıya kimlerin katılacağı organizasyonu yapan danışmanlık şirketi tarafından basına duyurulmuş bulunuyor .
Birleşmiş Milletler büyükelçisi Zalmay Khalilzad, ve eşi.Dışişleri müsteşarı Paula Dobriansky, ve Uri Lubrani,İran uzmanı ve İsrail başbakanının özel danışmanı Ehud Olmert ve adları açıklanmayan 30 ‘a yakın uzmanın katılacağı büyük bir toplantı bu.

Bush ‘u destekleyen ‘Yeni Muhafazakarlar (Neo-conservatives)’ adlı ideolojik baskı grubunun İran konusunda askeri bir çözümden yana olduğu biliniyor . Bunun ötesinde askeri operasyondan yana olan hükümete yakın çevrelerden örnekler de var . Araştırmacı yazar Norman Podhoretz ‘in Haziran 2007 ‘de yayınladığı bir yazısının başlığı “İran bombalanırsa “, ABD Birleşmiş Milletler büyükelçisi John Bolton ‘ın geçen ay Fox News ‘ e verdiği demeç son derece açık bir dille İran ‘daki rejimin değiştirilmesi gerektiği ve gerekirse bu konuda askeri operasyonların da yapılmasının gerekebileceğini vurgulaması son derece dikkat çekici .

Savaş bulutlarının toplandığını gösteren başka kanıtlar da var . İran körfezine bu hafta içinde yollanan 17,000 deniz piyadesini taşıyan gemiler ve onları destekleyen denizaltılar ve kruvazörlerden oluşan donanma da yeterince açık bir mesaj veriyor . Bunlara ilave olarak U.S:S John C Stennis ,U.S.S Nimitz ,U.S.S Bonhomme Richard adlı uçak gemileri bölgede ciddi bir askeri vurucu güç toplandığının kanıtı olarak karşımızda duruyor . Bu dünyanın en modern donanımına ve silahlarına sahip askeri gücün havada uçan sineğin kanat seslerini bile duyacak kapasitede olduğunu söylemeye de gerek olduğunu sanmıyorum .

Washington belkide konferans öncesi göz dağı vermek amacıyla bu gösteriyi yapıyor . İran ‘ın bu tehdide nasıl bir reaksiyon göstereceğini ölçmeye çalışıyor . Öte yandan Başkan Bush ‘un CIA ‘ya İran ‘da bazı askeri olmayan operasyonlar yapma konusunda yetki verdiği de ABC News ‘de açıklandıktan sonra Bush yönetiminin İran konusunda ne kadar ciddi ve kararlı olduğu ortaya çıkmaktadır .
Bütün bu gerilimin ortasında Bağdat toplantısının altında ne gibi bir amacın olduğu konusunda net bir şey söylemek güç .

İran ‘ın başmüzakerecilerinden Ali Larijani ‘nin toplantının amacıyla ilgili söyledikleri İran ‘ın gerilimden yana olmadığını gösteriyor . Ne söylenirse söylensin bu toplantı her iki taraf için de gecikmiş bir diplomatik ihtiyacın sonucudur . Toplantıda hiç bir sonuç çıkmayacağını konusunda hemen hemen tüm yorumcular hemfikir .Öte yandan ABD ‘nin yeni Irak ekibi General David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker, böylesine diyalog arayan bir başlangıçla bölgedeki ülkelere farklı bir mesaj vermek istemektedirler.

Ya toplantı masasında bizim gündemimiz , ya da uçak gemileri .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...