19 Haz 2007

Filistinli çocuklar yine tanklara taş atacaklar



Filistin’de şimdi ne olacak ?

Filistin ‘de çok sıcak saatler yaşanıyor .
Hamas radyosu, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze kentindeki devlet başkanlığı binasının Hamas kuvvetleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı.
Radyo açıklamasında, Mahmud Abbas'a bağlı El Fetih'in son kalesi ‘nin de düştüğü açıklamasını yaptı..
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın halen Batı Şeria'daki Ramallah'da olduğu belirtiliyor.
Bilindiği gibi Filistin'de Ocak 2006'da ilk kez genel seçime katılan Hamas'ın büyük bir zafer kazanıp hükümeti kurması üzerine ABD, AB ve İsrail Filistin'e ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
El Fetihli Filistin lideri Mahmud Abbas'ın ABD ve İsrail'le yoğun işbirliğine gitmesiyle büyük bir siyasi kriz başlamıştı.
Mahmud Abbas'ın olağanüstü hal ilanına rağmen, Hamas üyesi Başbakan İsmail Hanya, ulusal uzlaşı hükümetinin devam edeceğini ve düzenin hukuk kuralları içerisinde sağlanacağını söyleyerek Abbas'a meydan okumuştu.
Böylelikle Filistin fiilen iki siyasi sisteme bölünmüş oluyordu .
Uzun yıllar boyunca Yaser Arafat ,İsrail , Abd, Birleşmiş Milletler ve bir çok devlet adamının yoğun çabaları sonucu barışı sağlamak adına kurulan bağımsız Filistin devleti parçalanıyordu.
Fakir Gazze bölgesinde yaşayan Hamas yanlıları ve Batı Şeria ‘da yaşayan nispeten ekonomik durumu daha iyi olan El Fetih yanlıları arasında yaşanan çelişki ve sürtüşme giderilememişti.
Radikal İslamcı bir söylemle yola çıkan Hamas, İsrail ‘in varlığına karşı çıktıklarını , laik değil şeriat düzeniyle idare edilen bir devlet istediklerini öne sürerek El Fetih ‘in ılımlı tutumuyla taban tabana zıt bir siyasi tavır sergiliyorlardı.

Şimdi bu çatışmaların giderek El Fetih'in güçlü olduğu Batı Şeria'ya doğru yayılmasından endişe ediliyor.
El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı, "sıkıyönetim" çağrısında bulunarak Fetih hareketinin tüm güçleriyle konuşlandırılmasını istedi.
ABD Başkanı George W Bush giderek derinleşen krizden duyduğu endişeyi dile getirirken, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Abbas'ı desteklediklerini belirtti.
İşte bu durumda bütün gözler yeniden Filistin ‘ e çevrildi.
Şimdi Filistin ‘ de ne olacak ?
Siyasi yorumcular Bill Clinton ,Ehud Barak ve Yaser Arafat arasında büyük bir medya şöleniyle çözülen dünyanın en büyük krizlerinden biri olan Filistin anlaşması şartlarının halk tarafından yeterince anlaşılmadığı yorumunu yapıyorlar .
Gazz ‘de göçmen kamplarında yaşayan fakir Filistinli araplar, Mısırlı ‘Müslüman kardeşler’ in kurulmasında önemli bir rol oynadığı Hamas ‘ın dini söylemleriyle karınlarının gurultusunu gidermeye çalıştılar.
Bekledikleri ekonomik refah yerine baskı gördüler. Batı Şeria ‘da zenginleşen El Fetih yanılarına bakıp diş bilediler.
Yaser Arafat ‘ın vefatından sonra onun yerine geçen laik lider Mahmud Abbas:
Verdiği “Tek kanun,tek yönetim ve tek silah “ sözünü yerine getiremedi.
Mahmud Abbas başarılı olamadı.
Senaryolara göre şimdi İsrail Gazze‘yi yeniden işgal edecek .
İsrail Hamas ‘ı ülke güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle tecrit edilmesini sağlamaya çalışacak. ABD, AB ve tüm Arap ülkeleri buna göz yumacak .
Gazze ‘de Filistinli Arap çocukları sokaklarda zırhlı araçlara yine taş atacaklar.
Aralarından öldürülenler olacak .
Hamas Suriye ve İran ‘dan yardım isteyecek .
Irak kriziyle iyice birbirine giren Ortadoğu dengeleri daha da içinden çıkılmaz bir hal alacak .
Mahmud Abbas ve Arap dünyası bu durumda nasıl bir politika izleyecek göreceğiz .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...