16 Haz 2008

Magna Carta



“Sacrarium Regis, Cunabula Legis”



İngiltere ‘de 1215 yılında Kral John ‘un bazı yetkilerini parlementoya devretmesini gerekli kılan anlaşmanın adı Magna Carta .Aslı bulunamayan ( Kral John tarafından saklandığı idda ediliyor.) fakat dört kopyesi günümüze kadar muhafaza edilen ve latince kaleme alınan ilk özgürlük belgesi 793 yıl önce bugün imzalanmıştı.


Kralın otoritesine güvenerek aldığı bir dizi yanlış karar sonucunda 1215 yılında İngiltere’de asillerle saray arasında ciddi bir krizin ortaya çıkmasını takiben ve ilk anayasal metin olarak kabul edilen Magna Carta ‘nın ortaya çıkmasını sağlayan bilinmeyen kahramanları da var.
Ağabeyi Richard ‘dan sonra tahta çıkan Kral John ,Fransa’da savaşta kaybedilen İngiltere’ye ait ganimet arazilerinin geriye kazanılması için bir mücadele başlatır.


Bu zor askeri mücadeleyi sürdürmek için de çok ağır vergi kanunları çıkarır. Çok kanlı geçen askeri operasyonlardan hiçbir netice alınamaz ,Kral John kendisine tavsiyelerde bulunan asillerin görüşlerini dikkate almayarak vergileri daha da ağırlaştırır.Vergi kanunlarına karşı çıkanları da ağır bir biçimde cezalandırır.cazalandırdıkları arasında bazı asiller de vardır .


Ülkenin bir çok yerinde isyanlar çıkmaya başlar. 1214 yılında Bouvines savaşındaki ağır yenilgi sonrasında İngiltere’nin Fransız topraklarındaki tüm umutları da sona erer.Bu ağır yenilgi sonrasında asiller kralın yetkilerini kısıtlayan ve kişisel özgürlükleri teminat altına alan bir anlaşmayı Kral John ‘a kabul ettirmeyi başarırlar.


Kişisel özgürlüklerin kanunlarla teminat altına alan bu anlaşma daha sonra geliştirilerek bir çok ülke anayasasına temel oluşturur.örneğin İnsan Hakları Evrensel beyannamesi, ABD anayasası ve Birleşmiş Milletler Anayasası Magna Carta nın temel kurallarını kabul etmiştir.


Aslı kaybolan fakat dört kopyesi günümüze kadar muhafaza edilen anlaşmanın 38. ve 39. Maddesi şöyle :


"38. Bundan böyle hiçbir hakim her hangi bir kimseyi ilgili olayda doğru ve güvenilir deliller ortaya koymadan dava edemez.


39.Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke kanunlarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek, mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak, kanun dışı ilan edilmeyecek, sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır."


“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...