11 Kas 2011

Van ‘da Yaşam Mücadelesi .....



Dün Van’da 5.6 şiddetindeki depremde yine binalar çökmüş, yine enkaz altında kalan insanlar kurtarılamamış. Bölgede bulunan başbakan Yardımcısı Beşir Atalay medyaya yaptığı açıklamada 25 binanın çöktüğünü bildirmiş. 
Yıkılan binalar arasında kent merkezinde bulunan genellikle kenti ziyaret eden turistlerin kaldığı “Bayram” ve “Aslan” otelleri de var. Kayıpların bu iki otelin yıkılmasıyla meydana geldiği ileri sürülüyor.Otellerde geceleyen medya mensupları ve yabancı misyon temsilcileri arasında kaybolanlar olduğu bildiriliyor.  

 Haber ajanslarına göre bölgede kurtarma çalışmalarına katılan Japon ekibinden bir doktor ve 17 vatandaşımız  enkaz altında can vermiş. Medyada bu konuda  çelişkili haberler var. Hasarlı olduğu bilinen otelleri kapatmadığı gerekçesiyle Van valisini  devletin ihmali olduğu gerekçesiyle protesto etmek için vilayet binası önünde toplanan halk emniyet güçleri tarafından  biber gazıyla dağıtılmak istenmiş.

 Bu arada enkaz kurtarma çalışması yapan ekiplerin biber gazından yaralandığı kameralar tarafından tespit edilmiş.

Bölgede deprem hareketleri devam ediyor. 

Kırılan faylar yeni çatlaklar oluşturuyor. Jeoloji uzmanlarına göre Van şehrinin ve bazı önemli kasabaların  üzerine kurulduğu fay hattının  önümüzdeki altı ay süresince hareketli olacağı 5-7 şiddetinde depremlerin süreceği söyleniyor. Bölgede çalışma yapan tüm devlet birimlerine ve on binlerce görevliye karşın halkın can güvenliği sağlanamıyor.

Yetkililerin sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen felakete maruz kalmış acılı  halkın üzerine biber gazı atılması emrini  veren  bir devlet görevlisi olduğunu düşünmek bile korkunç…

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...