3 Oca 2010

Tiger Woods Skandalı...




Yıl sonuna yaklaşırken tüm dünya kamu oyunu özellikle de golf dünyasını şiddetle sarsan bir skandalla nutkumuz tutuldu, ağzımız açık kaldı. En azından benim şaşkınlıktan elimdeki kahve fincanını düşürdüğümü söylemeliyim .Birden tüm medya kanallarından bir bombarduman başladı.Sanırım ABD’nin en saygın medya kuruluşları bile bu konuya manşetlerini ayırdı.The NewYork Times skandalı tam yirmi kez manşetten vermiş. Medya analistlerine göre bu belki de savaştan sonra en fazla yer verilen haber olmuş.

Önce inanmak istemedim .Tiger Woods gibi golf dünyasına ve dünya spor camiasına kendini yıllarca kabul ettirmiş olan bir sporcunun böylesine bir skandala karışmadığını düşünmek istedim. Bizi özel hayatı ilgilendirmez diye düşündüm. Aslında küçük bir otomobil kazası olarak başlayan olaylar dizisi bir haftada giderek spor tarihinde gelmiş geçmiş en büyük skandalını bile sönük bırakacak bir düzeye fırlayıverdi. Ünlü karikatüristlerin birbirinden ilginç yapıtları Tiger ’ın yarattığı skandalın boyutunu vurguluyor.

Bir hafta içerisinde Tiger’la ilişkisi olduğunu ileri süren yirmi civarında kadın ellerinde yazılı ve elektronik belgelerle açıklamalarda bulundular.Bunlardan on dördünün ifadeleri teyid edildi. Tiger Woods’un karısı hariç on dört kadınla cinsel ilişkide bulunduğu kanıtlandı. Medya bu açıklamaları hiç tereddüt etmeden yayınladı. Dünyanın en önde gelen sporcusunun , en çok kazanan sporcusunun ,medyanın en fazla dikkatini çeken sporcusunun karıştığı seks skandalı giderek büyüdü,içinden çıkılması çok zor bir hal aldı.


Ben bu satırları yazarken halâ yılın en önemli golf olayı olan The Masters turnuvasına Tiger Woods ’un katılıp katılmayacağı belli değildi. Büyük bir olasılıkla da katılmayacak.İstese de katılamayacak . Woods ’un sahalara dönüp dönmeyeceği konusu da belli değil. Woods medyaya yaptığı açıklamada zaten golfü bıraktığını ve bir daha asla sahalara dönmeyeceğini belirtmişti.


Bu skandalın altından nasıl kalkakacağı konusunda da değişik görüşler var :

Tieger Woods adı skandala karışan ne ilk ne de sonuncu sporcu olacak. Burada önemli olan sponsorların bu olayı nasıl paraya dönüştürecekleriyle alakalı. Adı skandala karışan ünlülerin listesi oldukça kalabalık. Bu ünlüler çıkardıkları skandallarla da tarihe geçmiş durumdalar : Gerek siyaset,gerekse de diğer alanlarda skandallar eksik olmuyor. Şöyle bir hatırlayalım:

Kobe Bryant
Michael Phelps
Magic Johnson
Bill Clinton
Dennis Rodman
Hugh Grant
David Letterman
OJ Simpson
Prince Charles
Andre Agassi
Lance Armstrong
Michael Jordan
Gene Simmons
Ozzy Osbourne
Ben Johnson
Carl Lewis


Tiger Woods ’un durumu da diğerlerinden farklı değil. Öncelikle sponsorlar birbiri ardından aleyhte tavır almaya başladılar . Tiger ’a yıllarca destek veren büyük markalar AT&T,Accenture,Gillette,Tag Heuer ve diğerleri.PGA Tour yetkilileri de 2010 yılı takviminde bazı değişiklikler yapmayı düşündüklerini ifade ediyorlar.Sanıyorum Nike da yakında bir açıklama yapacaktır. En azından Tiger ’ın resim ve filmlerinin ortadan yok edileceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

Medya bir sporcuyu ne kadar yükseklere çıkarırsa o sporcunun düşüşü de o kadar ses çıkarıyor.Burada söz konusu edilen skandalın türü sporla alakalı değil. Eğer Tiger Woods bir müsabakada hile yapsaydı,topunu tekmeleseydi ya da kadisi top düşürseydi, beş yaptığı halde dört yazsaydı ; bu bir spor skandalı olarak nitelendirilir ve pek o kadar da gürültü çıkarmayabilirdi. Bu tür skandalların ayrı bir listesi var. Geçmiş yılların en büyük spor skandalları arasında rüşvet,doping ,elle gol atma gibi türler sayılabilir .Bir kaçını hatırlamak istersek:


Cantona ’nın uçan tekmesi :
Manchester United'ın unutulmaz yıldızı Eric Cantona, 1995 yılında Crystal Palace maçında bir taraftara tekme atıyor.
Tyson ’un kulak ısırması :
1997 yılındaki Mike Tyson,karşılaşmada rakibi Evander Holyfield'ın kulağını ısırdı
..

Ben Johnson ’un doping olayı:
1998'de Seul'de , 100 metrede 9,79'luk derecesi ile dünya rekoru kıran Kanadalı atlet Ben Johnson'un madalyası, doping yaptığı anlaşılınca geri alındı.

Capriati’nin market hırsızlığı
Amerikalı ünlü tenisçi Jennifer Capriati, bir süper markette hırsızlık yaparken yakalandı ve uyuşturucu kullandığı tespit edildi.

Maradona ve ”Tanrının eli” :
Dünyanın en iyi oyuncusu olarak gösterilen şu anda Arjantin Milli Takımı teknik direktörlüğü görevini yürüten Diego Armando Maradona ’nın 1986 yılında yapılan Dünya Kupası çeyrek final maçında İngiltere’ye attığı golle adını tarihe yazdırdı. Elle attığı gol hala tartışılırken futbolcu alkol ve kokain kullandığı için büyük sorunlar yaşadı.

2002 KIŞ OLİMPİYATLARI RÜŞVETLE ALINDI2002 Kış Olimpiyat Oyunları’nı düzenleyen ABD’nin Salt Lake City şehri yetkililerinin, IOC jüri üyelerine, 1995 yılında olimpiyat oyunlarını şehirlerine vermeleri karşılığında rüşvet verdiği ortaya çıktı.

SVEN-GORAN ERİKSSON’UN SEKS SKANDALI 2004 yılında İngiltere Milli Futbol Takımı’nın teknik direktörlüğünü yapan Sven-Goran Eriksson, Faria Alam adında bir kadınla gizlice ilişkiye girdiği gerekçesiyle büyük eleştiri aldı. Eriksson ile ilişkisini detaylı bir şekilde grafiklerle anlatan Alam, aynı zamanda İngiltere Futbol Federasyonu (the FA) üst yöneticisi Mark Palios ile de aşk yaşadığını itiraf etti. Palois, görevinden istifa etmek zorunda kalırken, Eriksson da milli takımın başında daha fazla kalamadı.

Tiger ’ın adının karıştığı skandal ise en ağır sonuçlar doğuran ”Seks Skandalı ” grubuna giriyor. Doping ya da uyuşturucu kategorisinden daha çok ses getiren bir tür. Sadece sporcular için değil,siyasetçiler,film artistleri ve diğer tanınmış şahsiyetlerin de sonunu getiren en ağır hasar veren skandal türü . Çünkü seks skandalı toplumun ahlaki değerlerine ers bir gönderme yapıyor.Toplumun ahlaki değerlerine ise bir medya kuruluşunun ya da ünlü ve büyük markaların prim vereceğini düşünmek saflık olur. Tiger da malesef böylesine ağır bir skandalın tam ortasına düşmüş görünüyor . Çarmıha gerilme karikatürü bu bakımdan doğu bir resim ortaya çıkarıyor diyebiliriz.


Medya izleyicilerini etkileyen bir çok seks skandalı var. Örneğin , TV sunucusu Dave Letterman , Louisville Üniversitesi takımı basketbol koçu Rick Pitino’, yine ünlü basketbol oyuncusu Kobe Bryant ’ın 2003 yılındaki tecavüz davası ve daha sayısız skandal ortaya çıktı. Bunların hiç biri Woods skandalı kadar medyada yer almadı . ABD’nin ünlü medya analistleri bu konunun en az 9/11 yani ikiz kuleler faciası kadar sütunlarda yer işgal ettiğini hesaplamışlar. Yazılı ve görsel medya Tiger ’ı yıllar boyunca sanki uzaydan gelen bir yetenek gibi gösterdi. Sanki özel hayatı yoktu. Evliliği,çocuğunun dünyaya gelişi,toplumsal destek programları ortaya neredeyse bir ”aziz” fotoğrafı çıkardı. Bu fotoğrafla milyonlarca kişi golf sahalarına koştu,ekipmanlar satın aldı,dersler aldı.Golf endüstrisi bu altın yumurtlayan tavuğa hiç bir insana nasip olmayan medya desteği verdi. Son on yılın en önemli sporcusu bir haftada tepetaklak oldu.

Sonuç olarak spor dünyası ,izleyicisiyle ve medyasıyla bu aziz fotoğrafıyla karısını bir değil bir çok kadınla, üstelik porno yıldızlarıyla defalarca aldatan ”seks tutkunu” Tiger Woods ’u nasıl algılaması gerektiğine karar veremedi. Bu kararsızlık hala da sürüyor.Tiger ’ın sempati barometresi malesef sıfıra düşmüş durumda. Kim ne derse desin Tiger ’ın sahalara dönmesi hiç kolay olmayacak.

Böylesine büyük bir skandalın bir kaç ayda külleneceğine inananlar var, örneğin bir golf yazarı Tiger’ın boşanma işlemlerini tamamladıktan sonra Masters’da oynamasını imkan dahilinde gördüğünü yazdı. Nihayetinde kazancı büyük bir tazminatı ödemeye yeterli olduğu gerekçesiyle ,Tiger ’ın ahlak kurallarıyla değil,oynadığı golf ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünenler de var.

Nihayetinde hukuk dilinde ”Adultery ” yani ”Zina ” olarak tanımlanan seks skandalının ABD deki etkisiyle Avrupa ülkelerindeki etkisi aynı değil. Hele hele Türkiye ’de bu konunun nasıl değerlendirildiği ayrı bir araştırma konusu.Türk golfcülerin bir bölümü olayın abartıldığı düşüncesinde.

”Adamın özel hayatı. ” ”Ne var yahu adam çapkın işte”, Tiger ’ın çapkınlıkları ” ya da ”Erkek adam ,iyi de para kazanıyor ,güzel kadınlar da peşini bırakmıyor, bunlar Tiger ’ın kaçamakları ”,”Golf oyununda kural hatası yapmadığına göre özel hayatı kimin umurunda.”


ABD yasalarına göre Tiger ’ın cezalandırılıp cezalandırmayacağı sorusu gündeme getiriliyor. Aslında İsveç Asıllı Elin Nordgren ile bir evlilik kontratı imzaladığını biliyoruz. Bu anlaşmanın 5 ve 80 milyon dolarlık iki bölümü olduğu söyleniyor. Kusurlu taraf Tiger olduğu için ,bir de eğer boşanma davası açılacaksa son beş yılda kazandığının yarısını ve belirli bir tazminat bedelinin yaklaşık 400 milyon dolara varabileceğini söyleyenler var.

Giderek golf sporuyla alakası tartışılır hukuki bir konunun Suudi Arabistan ya da diğer Şeriat kanunlarıyla yönetilen ülkelerde olduğu gibi cezalandırılmasını isteyenler de var . ABD ’de kamu oyu ikiye bölünmüş durumda . Bir grup olayın abartıldığını ve bir an önce boşanma davasının sonuçlanmasını ve Tiger Woods ’un da bir kaç sene sonra sahalara dönmesinin mümkün olacağını düşünüyor . Öte yandan koyu Hıristiyan çevreler ise olayı büyüterek medya marifetiyle bir ”Ahlâki Hesaplaşma ” haline getirme peşindeler . Golf dışı bu değerlendirmelerin golf sporuna ne katacağı da ayrı bir araştırma ve merak konusu.

Golfün yeni yeni gelişmeye başladığı ülkemizde büyükler, gençler ve çocuklar arasında bir kahraman olarak kabul edilen ve golfe yeni başlayan bir çocuğun kendine örnek olarak aldığı Tiger Woods ’un bu hallere düşmesi , tam tabiriyle ”Karizmayı Çizdirmesi ” nasıl bir etki yapacaktır? Golfe yeni başlayan Ali’ler , Mehmet ’ler,Ayşe’ler ve Fatma’lar ne düşüneceklerdir ? Bu skandal onların golf oynama isteğine nasıl bir etki yapacak tır ?
Bu bağlamda sporda etiket ve ahlak konusu çok tartışmalı bir konu olarak önümüze gelmektedir.

Tiger Woods golf sporunda kural dışı bir harekette bulunmamış, bilakis genç yaşında hiç bir golfçünün ulaşamadığı 58 şampiyonluk ve 12 majör şampiyonluk elde etmiştir.Bu başarıyı görmezden gelmek mümkün değildir. Tiger Woods ’un golf sporunun efsanesi olarak kalacağını düşünüyorum.
Öte yandan bu başarının faturasının da özel yaşamındaki fırtınalara bağlanması yanlış olmaz. Nedeni de golf liginin her yıl 26 haftalık sürekli ”deplasman”da geçen tur süreci. Turnuvanın yapılacağı yere geliş,adaptasyon dört gün müsabaka iki gün antrenman bir gün dinlenme .Ertesi hafta yine yollardasın. Bu tur hayatını yaşayanların anlattığına göre en zor olan şey insanın ailesinden ve normal hayatından uzakta olmasıymış. Zaten bu durumda özel hayat sürekli seyahat etmeye ve otellerde gecelemeye endeksli oluyor.

Zaman içinde Tiger Woods , nice başarılara imza atmış olan yeteneklerin özel hayatlarını düzene sokamadıklarının bir örneği olarak gündeme gelecektir.
Medyanın son yıllarda ortaya çıkardığı ve sürekli takip ettiği iki şampiyon var : Tiger Woods ve Roger Federer .

Woods gelmiş geçmiş en büyük golf şampiyonu olarak kabul ediliyor. Bunun aksini söyleyen yok . Özel hayatındaki bu skandalın arkasında gerçekten ne olduğunu zamanla anlayacağız .

Golden Bear ünlü golf şampiyonu Jack Nickolson ve Arnold Palmer hakkında hiç bir zaman böyle bir kampanya yürütülmedi. Belki de onların aile yaşamı gerçekten dört dörtlüktü. Öte yandan Woods ’un önünde daha en az PGA tour için on yedi sene ,on beş yıl da Senior Tour toplam otuz iki senelik golf oynama imkanı ve zamanı var.Tiger Woods eğer bu ağır toplumsal ve medya baskısını kaldırabilirse ve bununla yaşamayı öğrenirse ; bu uzun zamanın bir yerinde kafasını topladığında sahalara geri dönecektir.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...