7 Tem 2017

Maiandros-Μαίανδρος Yolu



Çal Belediyesinin sponsorluk yaptığı TDF Denizli Şb. tarafından açılan ve işaretlenen 75 kilometrelik Menderes yürüyüş parkuru. Parkur üzüm bağları arasından geçerek Güzelce barajı sırtlarından muhteşem bir görselle devam ediyor. Mosyna (Çal bölgesi) üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen şarabıyla tanınıyor. Antik çağda Mosyna şarabının ünü tüm Akdenizde yaygınmış.
Menderes Nehri Suçıkan Mevkii’nde doğar. Işıklı ve Küfi Çayları’nı biriktiren Işıklı Gölü Barajı’ndan çıkıp, Çivril, Çal ve Baklan Ovaları’nı geçer ve Çal’ın doğusundan kuzeye dönerek, Bekilli ve Güney İlçesi’ne doğru derin bir yatakta akar. Uşak ’tan gelen ve Menderes’in en büyük kollarından olan Banaz Çayı’nı da alarak, Sarayköy Ovası’na iner. Denizli hudutları içindeki Çürüksu ve Gökpınar Çayları ile beslenerek batı yönünde ilerler. Nazilli’nin güneyinden gelen Akçay’ı alır. Nazilli, Aydın ve Söke Ovaları’nı sular. Aydın Karpuzlu ilçesinden gelen Karpuzlu Çayı Koçarlı yakınlarında nehre katılır. 548 km. uzunluğundaki yolculuğunu Söke İlçesi Dipburun Mevkii’nde Ege Denizi’ne dökülerek tamamlar. Denizli ili, toplam yüzölçümü alanı 11 852 km² olan Büyük Menderes Nehri’nin yukarı havzasında yer alır. (Türkiyede kullanıma Kapatılan Vikipedia desteğiyle)

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...