6 Ağu 2007

Muhteşem İmparatorluklar ve Isaac Asimov

Dün, bugün ve Yarın

Bilim Kurgu yazarı Isaac Asimov kitaplarında hep bir İmparatorluğu anlatır.

Bu imparatorluk bir düş gibi romanlarında , öykülerinde sayfalarca işlenir durur.
Esasında insanoğlunun Kral Sargon 'dan bu yana 5,000 yıldır kurmayı düşleyip ve sonra koruyamadığı tatlı bir düş.
Düşü bozan , yok eden hep 'barbar ' olanların çıkardığı savaşlar olmuştur . Bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar, binlerce yıldır süregidiyor .

Din Savaşları konusunda şunları söylüyor Asimov . :

"Avrupa yüz yıldan fazla bir süre boyunca, 1522’den 1648’e kadar “din savaşları” nedeniyle kana bulanmıştır.Bunun nedeni de Papalıktır .Katoliklerle Protestanlar arasında Papalık sorunu nedeniyle telafisi imkansız bir ayrılık olduğunu görürüz. Katolikler Papa’yı İsa’nın vekili ve tüm dünya kiliselerinin başkanı olarak görürken, Protestanlar bunu kabul etmez. Bunun için savaşırlar."

Dün

"Tarım toplulukları ürünlerinin büyümesi için gerekli olan su konusunda yağmura bağımlıydı ve yağmurun ne zaman yağacağı belli olmazdı. En başarılı topluluklar ırmak kenarlarındaki toprakları kullananlardı.
Bunlar ırmakların önüne set çekip sellerin yarattığı yıkımı önlüyorlardı. Ayrıca suyu kontrollü biçimde doğrudan çiftliklere akıtan su kanalları yapıyorlardı. Bunların dışında ırmak ticaret, ulaşım ve iletişimde kolay bir yol sağlıyordu.

Bu nedenle ilk uygarlıklar Dicle-Fırat, Nil, İndus ve YangÇe gibi ırmaklar boyunca gelişmişti.
Bunların içinde ilk ortaya çıkan Dicle-Fırat uygarlığıydı ve yazı da İÖ 3200 civarında burada icat edilmiş ve böylece “tarih öncesi”nden “tarih”e geçilmişti.

İÖ 2500 yılına gelindiğinde Dicle-Fırat bölgesi ortaya çıkan on üç şehir devletine ev sahipliği yapmıştı.İÖ 2350 ve 2300 yılları arasında Sargon adlı bir hükümdar ilk imparatorluğu kurdu.

Girdiği savaşlardan galip çıkarak bütün Dicle-Fırat vadisini ele geçirdi ve ilk imparatorluğu kuran insan oldu. Zaman içinde Sargon’un imparatorluğu barbarların saldırılarıyla çöktü.
Daha sonra bu bölgede 5,000 yılda belki de 500 imparatorluk kuruldu ve barbarlar tarafından yıkıldı ."

Bugün

Bugünü anlatmak zor . Dünden değişik bir şey var mı ?
İmparatorluk kurmak isteyen zengin ülkeler, enerji alanlarını kontrol etmek için mücadele veriyorlar. Ortadoğu nasıl dünün bereketli tarım topraklarını oluşturduysa bugün de enerji alanlarını oluşturuyor . Savaşlar da yine bu Kral Sargon 'un topraklarında sürüyor . Kimin uygar kimin barbar olduğunu anlamak artık çok güç.



Yarın


"İnsanlığın geleceği ve ilerleme için çare dünya çapında doğum oranını düşürmektir.
Her şeyden önemlisi enerji kaynaklarını kullanmak zorundadır. Ama insanlığın şimdiye kadar tanıdığı en uygun kaynak olan petrol tükenmek üzeredir. Bundan dolayı yeni kaynakların bulunması zorunludur.
Aslında bu tür iki kaynak vardır: nükleer füzyon ve güneş enerjisi.
Geleceğin toplumu savaş ve ırkçılıktan kurtulmuş ve aslında bir tür dünya hükümetinin kuruluşunu görecek bir toplum olacaktır"

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...