21 Mar 2007

Nevruz -Ölümsüzlük ve Yeniden Doğuş Tarifi

“İslâm kültür çevresi zamana uygun olmayan değerlerin yükü altında kötürümleşmişti. Beri yanda ise Batı kültürü, Rönesans’tan beri bir yenileşme içindeydi, ayrıca bu gelişmeyi yöneten hayat anlayışı bütün yeryüzünü kucaklama yoluna girmişti; ‘ölmüş’ ile ‘yaşayan’ arasında bir seçim yapmak zorundaydık. Bu, var olup olmamakla ilgili ağır bir seçimdi...Atatürk Türk toplumuna o kesin adımı attırabilmiştir, bu yüzden ölümün külleri içinden yeni bir hayat fışkırabilmiştir. Atatürk bu yönü ile ölümsüzdür. O, kendini boyuna yenileyen hayatın elçisi idi”.
Macit Gökberk-Değişen Dünya Değişen Dil

Bugün 21 Mart Yeniden doğuşun,dönüşümün,dirilişin günü.
Nevruz

"Sıcak bir gündü, Zerdüşt bir incir ağacının altında duruyordu. Kollarıyla yüzünü kapamıştı. O sırada bir karayılan geldi, onu boynundan öyle bir soktu ki, Zerdüşt acıdan bağırdı. Kolunu yüzünden çekince yılanı gördü. Yılan Zerdüşt'ün gözlerini tanıdı, beceriksizce kıvrılarak uzaklaşmak istedi.
'Hemen kaçma' dedi Zerdüşt, 'daha teşekkürümü almadın! Tam zamanında beni uyandırdın, daha yolum uzundur'. Karayılan üzüntü ile: 'yolun artık kısa'
dedi, 'zehirim öldürücüdür'. Zerdüşt gülümsedi 'bir ejderin bir yılanın zehiri ile öldüğü hiç görülmüş müdür? Dedi. 'Zehrini geri al! Sen onu bana hediye edecek kadar zengin değilsin'. O zaman karayılan yeniden Zerdüşt'ün boynuna sarıldı ve yarasını yaladı."

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...