23 Mar 2007

Uzun İnce Bir Yol



DEMOKRASİ YOLCULUĞU'MUZ

Demokrasimiz 1876 yılında 'Tanzimat Fermanı ' ile başlayan yolculuğuna devam ediyor.Bu yıl gerçekleşecek olan genel seçimlerle bu yolu nasıl yürüyeceğimiz daha belirgin bir hale gelecek her halde.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, TBMM içi bir seçim olması itibariyle ,2002 partiler aritmetiğine bağlı olarak gelişecek.Seçimde belirleyici parti olan AKP 'nin tercihleri, geçerli olan anayasamızın (1980 Anayasası)sınırlarını ve türünü belirlediği demokrasinin çerçevesi içinde geçerli olacak.Muhalefet güçleri , yani AKP'li iktidara karşı olanlar bir kampanya yürütüyorlar.Bu kampanyanın ana ekseni ise mevcut güç dengesinin yapacağı cumhurbaşkanı seçimini yönlendirmek.

Esasında bu bir paradoks.Hem demokrasiden yana olacaksınız ,hem de istediğiniz zaman anti demokratik uygulamaları meşrulaştırmaya çalışacaksınız .Bu aslında dönemin padişahı 2.Abdülhamit'in de uyguladığı bir yöntemdi.Özünde halkın iradesine duyulan güvensizlik söz konusu .

Şimdi muhalefet tek argüman koyuyor ortaya :

Son kale elden gidiyor .

Esasında sabıkalı bir demokrasimiz var . 1876 yılından bu yana parlementoya ve sivil iradeye müdaheleler hiç de azımsanacak kadar değil.Bunların ne kadar zarar verdiğini bugün yavaş yavaş anlıyoruz .

Popülist politika yapma yolunu seçenler şimdi geriye adım atmak istiyor. Siyasetin sigortası yok .Bir kez yola çıktınız mı geri dönüş zor.Sonuçlarına katlanmanız gerek.
1980 yılıyla 2002 yılları arasında yirmi iki yılda çok şey değişti.

Sivil topluma inananların ,demokrasiye inananların gerçek siyasi çizgiyi ortaya koymalarının vakti geldi de geçiyor .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...