16 Şub 2008

Kosova


Bağımsızlık mücadelesinin ikinci denemesi …

Tek yanlı bağımsızlık …


Haber ajansları Kosova başbakanı Haşim Taçi’nin tek yanlı bağımsızlık ilan edilmesi konusunda çok kararlı olduğunu bildiriyor. Büyük bir olasılıkla önümüzdeki günlerde Kosova 1990 yılından sonra ikinci kez bağımsızlığını ilan edecektir.


Öte yandan Avrupa Birliğinin tek yanlı bağımsızlığını ilan etmesi beklenen Kosova'ya , EULEX adı verilen polis ve yargı gücünün görevlendirilmesi kararı, kesinlik kazandı.


Siyasi yorumcular ,27 üyeli AB'de büyük ülkeler dahil olmak üzere en az 20 ülkenin, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını hemen tanıyacağı görüşünde . Türkiye’nin de Kosova’nın bağımsızlığını desteklediği biliniyor.


Daha önce defalarca Rusya ve Sırbistan bağımsızlık ilanına karşı olduklarını declare etmişlerdi. Sırbistan, bağımsızlık ilanı halinde diplomatik ve ekonomik yaptırımlara başvuracakları tehdidinde de bulunmuştu.

Geçtiğimiz gün ikinci kez göreve seçilen Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ,yemin töreninde yaptığı konuşmada,


"Kosovamız için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim." Demecini vermekten çekinmiyordu.


Kanayan topraklar …


Kosova, kuzeydoğudan Sirbistan, kuzeybatıdan Sancak ve Karadağ, güneyden Arnavutluk, güneydoğudan da Makedonya ile sınırları olan ,yüzölçümü 10.877 km2 dünyanın en karmaşık etnik coğrafyalarından biridir.Bu topraklarda hiç bir zaman barış olmamıştır . Sürekli kanayan bu topraklarda yaşayan insanların kaderi bağımsızlık ilanından sonar acaba değişecek midir ?
Kosova’nın nüfusu 2.5 milyon olup nüfusun %' 90 I Arnavut kökenli müslümandır. Geriye kalanların çoğunluğu Sırp asıllıdır.

Kosova, 1389’da Osmanlı İmparatorluğu döneminde , Üsküp Sancaği’na bağlanıyor. Anadolu’dan belirli bir sayıda nüfus göçü yaşanıyor . 1455’de Kosova’nın kuzeyindeki topraklarda dahil edilerek Rumeli Eyaleti’ne bağlı Vuçitrin ve Üsküp sancakları olusturuluyor.


1896 yılı istatistiklerine göre Kosova’nın yüzölçümü 28.000 km2, nüfusu 850.000 kişi. 1913 yılında ise yüzölçümü 33.000 km2., nüfusu 1.085.000 kişi olarak belirleniyor ..Kosova Eyaleti , Balkan Savasları sırasında (1912-1913) , Sırplar tarafindan işgâl ediliyor.


İkinci dünya savaşından sonra 1945’de kurulan Yugoslavya federal siyasi oluşumu içinde , Kosova Eyaleti külülüyor . Güney kesimleri Makedonya, kuzey kesimleri doğrudan Sırbistan topraklarina katılıyor ve buna bağlı olarak nüfus hareketleri görülüyor.Geriye kalan 10,900 km 2’lik bölgeye Kosova Özerk Cumhuriyeti kurularak Sırbistan Cumhuriyetine siyasi olarak bağlanıyor.


Kosova ‘da paylaşılamayan ne ?


1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletlerin kotrolünde bulunan Kosova soğuk savaş döneminin sona ermesinin ardından istikrarını yitiren bir coğrafyada dini ve etnik anlamda aykırı ve farklı ada olarak kaldı.
Dini anlamda halkının çoğunluğunun Müslüman olmasının getirdiği farklılık kadar etnik temelde Arnavut kökenli bir etnik aidiyetin de etkisinin görüldüğü bir saflaşmada Kosovalılar yapayalnız kaldı. Hıristiyan Sırplar 1981 yılında Tito’nun ölümünün ardından hiç gecikmeden Kosova’ya yöneldiler. Miloseviç rejimi sırasında yoğun askeri baskı uygulayarak Kosova siyasi anlamda bir Sırp bölgesi haline dönüştürülmeye çalışıldı.Halk göç etmeye zorlandı. Uluslararası kamuoyunun olaya çok geç müdahele etmesinin faturasını yiye Kosova’lılar ödedi.Birleşmiş Milletler birliklerinin olaya müdahelesine kadar geçen sure içinde binlerce masum insan öldürüldü.
Kosova dini ve etnik çelişkilerin doruğa çıktığı Nato bombardımanı döneminde çok büyük nüfus hareketlerine maruz kaldı. İnsani yardım Vakfı ‘nın istatistiklerine gore yüzbinlerce Arnavut kökenli Kosovalı komşu ülkelere göç ettiler . Bu göç günümüzde de hala devam etmektedir .Bir anlamda Sırp’ların yıldırma hareketi başarılı olmuş Kosova halkının büyük bir bölümü topraklarını terk etmişlerdir.
İşte tam bu dönemde Kosova 1990 yılından sonra ikinci kez bağımsızlığını ilan etmek istemektedir.Bu kez BM , AB ve dünya kamu oyu Kosovalıların yanında yer almaktadır . Rusya ‘nın bu bağımsızlığa şiddetle karşı çıkmasının nedeninin üzerinde de ayrıca durmak gerekir .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...