22 Şub 2008

Professor Geoffrey Lewis


Acı bir kayıp..
Türk dostu İngiliz Prof. Geoffrey Lewis vefat etti.



Oxford Üniversitesi ‘nde Türk Dilleri Enstütüsünü kuran dilbilimci Geoffrey Lewis’in 12 Şubat tarihinde vefat ettiğini öğrendim.

İngiltere ve Türkiye arasında bir kültür ve dostluk köprüsü kurulması için ömrü boyunca çalışan değerli bilim adamı Lewis ‘in en tanınmış eseri ,1953 yılında yayınlanan ve tüm İngilizce konuşulan dünyada yaygın bir başucu kitabı olan “Teach Yourself Turkish “.

Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet liyakat nişanına sahip olan Lewis, aynı zamanda Boğaziçi ve İstanbul üniversitelerinden fahri onur doktorası aldı... 1970-71 arasında İstanbul'da Robert Kolej'de öğretim üyesi olan Lewis, Turkish Language Society'nin üyesi ve Londra'da faaliyet gösteren Anglo-Turkish Society'nin de başkanıydı.

Türkoloji, İslam felsefesi ve Kur’an üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan G.Lewis, aynı zamanda bir Atatürk hayranıydı.

Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu,gelişimi ve kültürel yaşamı konusunda da çeşitli uluslararası kuruluşlar için özel konferanslar veren Lewis, 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti devlet nişanına,1991 yılında devlet Cumhuriyet Nişanı ve son olarak 1998 yılında T.C. Devlet Liyakat Nişan’na layık görüldü.

Antalya bölgesinde bir köyde kendi kendine Türkçe öğrenen Prof. G.Lewis , Türkçe’nin ve Türkiye’nin tüm dünyada tanıtılması için yazdığı kitaplar ve çalışmalarıyla büyük bir boşluğu doldurmuştur.

Değerli hocamıza rahmet ailesine sabırlar diliyorum .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...