8 Tem 2007

Günter Grass

Günter Grass ve Anıları

Bugün The NewYork Times Kitap ekinde ünlü Alman yazar Günter Grass ile ilgili bir yazı vardı .
'Soğanı Soyarken ' adlı kitabın tanıtımını yapan bir başka yazar John Irving yazıyor .
Geçen yıl Ağustos ayında Türk medyasında Grass 'ın eski bir Nazi olduğu manşet yapılıyordu.
"Meğerse o da naziymiş " başlığı yetiyordu . Grass 'ı tanıyan tanımayan , okuyan okumayan her okuyucu hemen yargısını vermeye hazırlanıyordu.
On bir adet roman yazan ünlü yazar John Irving üstüne bir de Oskar kazanan oyun yazıyor . NYT 'daki yazısında kendi gençlik yıllarından başlayarak , Grass 'ı nasıl tanıdığından ve ona olan hayranlığının esas nedenlerini anlatmakla başlıyor yazısına . Bir tanıtım yazısının ötesine geçen Irving anılardan söz ediyor ve Grass 'ı biraz daha
iyi anlamamıza yardımcı oluyor .
SS Birlikleri
2’nci Dünya Savaşı’nın son döneminde Nazi SS birliklerine katıldığını itiraf eden Nobel ödüllü Alman yazar, bu sırrının da yer aldığı, ‘Soğanı Soymak’ adlı son kitabında itiraflarda bulunuyor .Grass, insanlık suçu işlediklerinin farkında olmadıklarını söylüyor.
Soğanı Soymak’ adını taşıyan kitabında 1945 yılında birkaç ay SS gücüne katıldığını anlatan Nobel ödüllü yazar, bu sırrı neredeyse 60 yıldır taşıma nedenini de bir kez daha açıkladı. Grass, “Kendimi ifade edebilmem için uzun zamana ihtiyacım oldu. Tüm bu deneyimi daha büyük bir çerçevenin içine oturtmak ve benim kuşağımdan birisine olup biteni anlatmak istedim." “Tutsaklığımın bitmesinin ve 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından duyduğum utanç ve nefret üzerime üzerime gelmeye başladı; milyonlarca insanın ölümünden Almanların ve Nazilerin sorumlu olduğunu ancak 2 yılda kabul edebildim. Bunu farkettiğim anda çok utandım”
Utanılacak şeyler yapan insanlar bir gün 'soğanın kabuklarını ' soymak zorunda kalırlar.
Önemli olan soğanı ölmeden önce soymak galiba .

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...