13 Tem 2007

Marmaris Akyaka Gezi Notları


Bu Yazı Mahmut Ali Özyön tarafından kaleme alınmış İlker İnal tarafından bize iletilmiştir .

Çamların altındaki huzur sığınağı

Akyaka

Gökova Körfezi'nin en sakin ve muhteşem koyunda yer alan Akyaka,

Doğasıyla, ortamıyla huzuruyla ve hepsi birbirinden güzel evleriyle Türkiye'nin en mükemmel tatil yerlerinden biri.

Muğla-Marmaris karayolundan muhteşem manzaralı Sakartepe Geçidi inişini bitirirken, sağa ayrılan yolu takip ederseniz, çamlar arasından geçerek 'huzur sığınağı' diyebileceğim Akyaka'ya ulaşırsınız.

Dingin ortamı, görkemli çam ağaçları ve çiçekli bahçeleriyle bezenmiş iki katlı evleri hemen dikkatinizi çekecektir. Akyaka, içine girer girmez sarmalıyor insanı.

Günümüzün modern mimarisi ile birleştirilen bu evlerde Nail Çakırhan'ın büyük emeği varmış. Mimarlık eğitimi olmamasına karşın 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanan Nail Çakırhan'ın geleneksel mimariye uygun olarak yaptığı evler, Akyaka'nın kimliğini de oluşturmuş.

Kendi evinden sonra eşine dostuna da evler yapmış. Belde, bu sayede çarpık kentleşmenin etkisinden de kurtulmuş.

AZMAK SUYU

Akyaka şehir merkezinin içine girip, orman alanına doğru ilerlerken sola dönerseniz plaja çıkarsınız. Burası aynı zamanda Azmak Deresi'nin denizle buluştuğu nokta.

Akyaka'nın havası fazla nemli olmadığından asla sıkıcı değil.

Rüzgar tatlı tatlı, temiz ve deniz kokulu esiyor. Sırtını çam ormanına dayamış plajın kumu da çok güzel.
Deniz, metrelerce sığ, tabii biraz dalgalı. Kıyıda zakkumlar, insanların gölgelenmesine olanak sağlıyor. Alternatif olarak da yürüyerek ya da tekne kiralayarak biraz daha ileriye gidip ormanın gizlediği kumsallı koylardan birinde çok rahat denize girebilirsiniz.

Deniz ve orman iç içe girmiş, doğal bir güzellik oluşturuyor buralarda. Hatta o kadar ki, çam ağaçlarının denizin üzerine uzanan dallarından kendini denize bırakanları bile görebilirsiniz.

Kendi çapında bir hareketliliği olan Akyaka, kafa dinlemek ve stres atmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Daha fazla hareketlilik ve eğlence isterseniz yarım saat mesafedeki Marmaris'i değerlendirebilirsiniz.
Akyaka Notları
Ömer Kokal arşivinden alıntılarla Akyaka 'ya başka bir bakış
Balıkçı kayıklarıyla, günlük tur teknelerinin yanaştığı Akyaka iskelesinin bir tarafında halka açık küçük bir plajla, palmiye ve çam ağaçlarıyla kaplı Orman Kampı; diğer tarafında ise Kadın Azmağı’nın tahta köprülü girişi bulunuyor.


Halk Plajı, her zaman nemli kumsalı ve sığ suları ile pek de keyifli bir deniz keyfi sunmuyor. Orman Kampı ise son derece ilginç bir alan.

Akyaka’nın sosyal çeşitliliğini en iyi burada görmek mümkün. Kıyıda rüzgar sörfü ve kano kullananlarla, ormanlık alanda mangal yapan aileler ve beton iskele üzerindeki “beach club” imitasyonu; Akyaka’nın herkese hitap edebilen yanını gösteriyor.

Orman Kampı’nın en hoş yanı Yücelen Otel’e ait olan küçük kulübelerin ve lüks sayılabilecek karavanların bulunduğu, palmiyeler ve kızıl çamlarla gölgelenen kısmı. Burası Akyaka ziyaretçilerine sıradışı konaklama olanağı sunuyor. Ancak Akyaka’da bulunan bir başka konaklama mekanı var ki, mimarisinden konumuna kadar kendi kategorisinde ilk sıralarda yer alabilecek kalitede.

Kadın Azmağı’nın hemen kıyısında kurulmuş olan Ottoman Residence en ince ayrıntısına kadar geleneksel mimariden izler taşıyor. İnsana saygılı mimarisinin yanına hizmet kalitesini ekleyen otel, örnek bir mekan olarak çıkıyor karşımıza.

KADIN AZMAĞI

İskelenin diğer tarafında yer alan Kadın Azmağı’nın denizle buluştuğu nokta ise Akyaka’nın en keyifli yeri. Azmak, yeraltından çıkan suların oluşturduğu akarsulara verilen ad.
Kadın Azmağı, Sakar Dağı’nda çıktığı noktadan başlayarak 2 kilometre boyunca sazlıkların arasından yılankavi akarak denizle buluşuyor. Azmak boyunca kano yapmak inanılmaz keyifli. Buradaki bir başka keyif ise azmak boyunca sıralanan ve adeta suyla bütünleşen restoranlar.
Zengin zeytinyağlı meze çeşitlerinin yanında bereketli Gökova’dan elde edilen deniz ürünleri de buradaki mekanların mutfağını oluşturuyor. Kefal, levrek, sinarit ve barbun gibi pek çok balık çeşidini burada bulmak mümkün.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...