12 Tem 2007

Peter Høeg


Çağdaş Danimarkalı yazar Peter Hoeg 'in polisiye romanı :
Bayan Smilla ve Karlar ,
"Isaiah yerde yatıyor. Bacakları kıvrılıp altında kalmış, yüzü karın içinde, kendini üzerine düşen spot ışığından korumak istermiş gibi ellerini başının etrafına dolamış. Sanki kar bir pencereymiş, o da bu pencereden bakıp dünyanın derinliğinde bir görüntü yakalamış gibi... Karı tam önünde durduğumuz yerden adımlamaya başlamış. Ayak izleri sınıra kadar bir eğri çizerek, çatı boyunca on metre kadar devam ediyor. Oraya gelince durmuş. Sonra köşeye, binanın bitimine kadar gitmiş. Yarım metre kadar kenardan yürümüş, diğer ambara en yakın olan köşeye doğru. Oradan çatının ortasına yönelip üç metre geri gelmiş, koşmaya başlamak için. Sonunda izler dosdoğru atladığı yere gidiyor. Diğer çatı cam gibi siyah karolarla kaplı, oluğa doğru dimdik bir açıyla iniyor, karlar kayıp olukta birikmiş. Tutunacak hiç bir yer yok. Doğruca, boşluğa atlamış olmalı."


Isaiah dan başka kimsenin ayakizi yok... Başından beri Isaiahla her durumda geçerli bir anlaşmamız vardı, onu zor durumda terketmeyeceğime dair, ne hiç bir zaman, ne de şimdi...
Peter Høeg er født i København 1957. Han er student fra Frederiksberg Gymnasium i 1976 og mag.art. i litteraturvidenskab fra Københavns universitet i 1984 og har haft forskelligt arbejde som danser og idrætslærer. Han lever nu som fuldtidsforfatter.


"1988 med romanen "Forestilling om det tyvende århundrede", der vakte stor opmærksomhed. De følgende fortællinger og romaner: "Fortællinger om natten", 1990, "Frøken Smillas fornemmelse for sne", 1992, filmatiseret af Bille August i 1997, "De måske egnede", 1993, "Kvinden og aben", 1996 har cementeret hans ry også internationalt som en bemærkelsesværdig skildrer af den moderne europæiske kultur og dens menneskelige omkostninger. Hans værker er oversat til en lang række sprog og sælges i over 30 lande."

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...