26 Nis 2007

Erguvan Esintileri




ERGUVAN AĞACINA YAKIN YAŞAMAK

Kentlerin ağaçları vardır . Tokyo 'nun kiraz ağaçları , Atlanta'nın şeftali ağaçları , Toronto 'nun çınar ağaçları,Antalya'nın portakal ağaçları ,Ayvalık 'ın zeytin ağaçları ve İstanbul 'un erguvan ağaçları vardır. Kentler bu ağaçlarla kurulmuştur.Bu kentli olmak demek bu ağaçlara yakın yaşamak demektir.Kentlilerle ağaçları arasında sanki gizli bir anlaşma var gibidir . Kentlilerin özgür ruhlarının bayraklarında bu ağaçların dallarını görebilirsiniz. İşte ruhlarında bayrakları erguvan dalı taşıyanlar bu kentin çocuklarıdır .



İstanbul 'da benim için yılın en renkli ve en neşeli zamanı erguvan ağaçlarının çiçek açtığı o aydır. Erguvan ağaçları çiçek açtığı zaman bu kent bana çok değişik görünür . Yılın on bir ayı sıkıntılı ,karamsar , nalet ve zaman zaman çekilmez olan kent, birden bire çok cana yakın , çok derin ve içinde yaşaması çok keyifli bir hale gelir . Bu duyguyla kentin zorbalıklarına katlanırsınız. Bu kentle bu denli uyumlu bir ağaç türü daha düşünemiyorum. Kimileri lale amblemini göstererek bana gülümsemişlerdir . Oysa lale bu toprakların bitkisi değildir .Lale ağaç ta değildir .


Bana göre gelincik batıya Hollanda'ya gelin gitmiş sonra , yılllar sonra ana dilini konuşamayan torunu laleyi İstanbul'a eğlenmeye yollamıştır .





Erguvan daha başka bir şeydir . Erguvan hem İstanbul hem de Bizans ' dır . Romalıdır , Osmanlıdır ve Türkiye dir. İmparatorlukların rengidir. Ayasofya'ya bakın , duvarlarında erguvan rengini görürsünüz.Surlara bakın yine erguvan rengini görürsünüz.



ŞİİRİN SİMGESİ ERGUVAN

Şiirlerinden erguvan ağacı geçiren şairlerimiz vardır . Fuzuli,Baki, ve daha niceleri.Benim anımsadığım iki şair ve erguvanlı dörtlükleri :



“Kim bilir ki dün’dür, ölgündür kalbimiz
Yollarsa her zaman biraz küskündür
Yokuşlarda ve inişlerde...
Zamandır seni sardığım kumaş
Bekledin örtünsün ki yavaş yavaş..
Erguvandın, kayboldun dile gelişlerde."

Hilmi Yavuz



"Sevginin çoğul oğlu
Senin ülkende yalnız bütün özlemler
Bilirim yalnız orda, içtenlik, erinç, çoşku
Bayrağındaki bir tek çiçekli dalla
Orda uçsuz bucaksız
Olanca görkemiyle bir erguvan imparatorluğu.”

Edip Cansever






Kentin erguvan coğrafyasını araştırmak üzere yola çıkmadan önce 'Erguvan Dostları Derneği ' başkanı ,bu kentin erguvan sorumlusu misyonunu üstlenen Hüseyin Bey ' i aradım . Erguvan ağaçlarını en iyi nerede görebileceğimizi sordum . Hemen sıraladı eksik olmasın . Tam zamanıymış. Onlar da boğazda tekneyle erguvan seyir turu düzenliyorlarmış. Bu Cumartesi 28 Nisan saat 15:00 de . En çok da boğazın iki yanında görebilirmişiz .




  • Üsküdar Fethi Paşa Korusu
  • Beykoz Çubuklu
  • Vaniköy Papaz Korusu
  • Aşiyan Tepesi
  • Piere Loti Tepesi
  • Mihrabat Korusu

Erguvan turuna çıktığımız fotoğraf sanatcısı Bülent Özgören 'in fotoğrafını çekerek işe başladık. Fethi Paşa korusu gerçekten erguvan ağaçlarıyla dolu. Tam çiçek açma dönemi.Daha sonra sırasıyla turumuzu sürdürdük.Bir kaç saate sığacak bir yolculuk değil bu.



Erguvan gezimizin sonunda içimi bir hüzün kapladı. Artık erguvan ağaçlarının teker teker yok olduğunu görebiliyorum. Yıllar önce İstinye 'den boğazın karşı kıyısına baktığımda erguvan ağaçlarının boğaza sarktığını görürdüm. Her geçen yıl eksiliyor erguvanlar.Ağaç tahribatı bu kentin giderek bir geleneği olma yolunda . Ağaçlar kimsenin umurunda değil. Betonlaşan kentimiz hızla renk kaybediyor . Tarihi doku dönüştürülüyor. İstanbullular buna bu yokoluşa ses çıkarmıyor.Acaba kaç İstanbullu bu konuya önem veriyor ?


Bir kültür başkentinde binlerce yıllık bir tarihi dokuyu keşfe çıkmak ve bu dokuyu yaşamak , bir kültürü güzel çiçekli bir ağaçla betimlemek . Erguvan ağacına yakın yaşamak ne kadar önemli ? Adını bu ağaçtan alan bir renk . Erguvan . Farsi bir kelime. Bir çok öyküsü var . Filistin 'de de rastlanırmış erguvan ağacına .Ben bu konuda bir belge görmedim.


Gördüğüm tek şey erguvan ağaçlarının çiçeklerinin her yıl daha da azaldığı. Yarın ilk işim bir erguvan ağacı dikmek olacak . Gelecek yıl bu zaman o ağacın çiçek açması beni çok mutlu edecek.




Erguvan Ağaç Dikme Kampanyasına sponsor olun :

İstanbul 'un her yıl azalan Erguvanlarını çoğaltmak için bir kampanya düzenlenmiştir . İstanbul 'un belirli yerlerine erguvan ağacı dikilecektir .Ağaçlar sponsorların katkılarıyla belirli aralıklarla belediyelerle kararlaştırılan alanlara dikilecektir.Erguvan Sponsoru ,diktirdiği ağaçların nerede olduğunu ihtiva eden bir sertifika ile ödüllendirilecektir . Kampanyaya katılmak isteyenler aşağıda verdiğimiz hesap numarasına para yatırabilirler.

Erguvan Sponsoru : Mayc-Net Consulting

Garanti Bankası - Göktürk/Kemerburgaz ŞubesiYTL :479- 6299903 ; Dolar : 479-9099395


“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...