26 Nis 2007

Batıda Neler Okunuyor ?


J.R.R Tolkien 'in oğlu Christopher Tolkien ,babasının notlarına dayanarak yazdığı 'Hurin 'İn çocukları ' adlı kitabını yayınlamış.

Babasının 1919 yıllarında kaleme aldığı notları uzun yıllar boyunca gece gündüz çalışarak derlemeyi kendine bir vasiyet addeden oğul Christopher nihayet zoru başarmış. Elrond Meclisi'nden 6000 yıl önce Orta Düya'da geçen mitolojik öyküde bu kez Hobitler yok . İnsanlar,Elv'ler ,Orglar ve kötülükler prensi Morgoth var.

Tolkien 'in tüm eserlerinde kullandığı esin kaynağı Kuzey Avrupa Mitolojik öyküleri tüm kitaplarına damgasını vurmakta. Özellikle ' Eddan ' adlı İskandinav epik destanı gizemli Orta Dünya 'nın kapılarını açmakta. Öykünün kahramanı Turin , yine mitolojik bir isim. Küçük yaşta başına gelen trajik bir kaçırılma olayıyla 9 yaşında , hamile annesiyle Elv 'lere sığınmak zorunda kalır . Babası Lord Hurin Morgoth prensi tarafından kaçırılmış ve esir alınmıştır .Elvler arasında büyüyen Turin ve kızkardeşi ve onların trajik öyküsü Tolkien 'in mitolojik orta dünyasında onu seven okuyucularını bekliyor . Bakalım Türkçeye ne vakit çevrilecek .

THE CHILDREN OF HÚRIN
By J.R.R. Tolkien

(Edited by Christopher Tolkien
Houghton Mifflin. 313 pp. $26

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...