20 Nis 2007

Giambattista Vico


"İnsanları kaç gruba ayırabilirsiniz bay Vico ? "

"Çok kolay : Dört gruba :"

"1-Aptallar.:
Bunlar hiç bir şeye dikkat etmezler.yaşam önlerinden akar geçer. Bunlar geçip giden yaşamlarının farkında bile değildirler.Gerçekler onları ilgilendirmez. Kendilerinden başka hiç bir şey görmezler.

2-Akıllı ama cahil olanlar.:
Bunlar detaycıdırlar.Her detaya dikkat ederler.Ana konularla değil de basit ve küçük hesaplar peşindedirler.O kadar cahildirler ki bir meselede esas olanı detayından ayırt edemez hep yanlış yaparlar.Sonra da dövünürler.Bunların biraz cevval olanları iş işten geçtikten sonra hatalarının farkına varırlar.

3-Bilgili ama basiretsiz olanlar :.
Bunlar da en yüksek düzeydeki gerçeklerden en basitlerine kadar her şeyden bir sonuç , bir gerçek çıkarmaya çalışırlar.Bunlar hayatın zor yollarında hiç bir zaman yönlerini bulamayıp savrulanlardır . Sürekli zorluklar içinde boğulurlar.Zekaları onların en büyük düşmanıdır . Dur durak bilmeden didinip dururlar.

4-Bilgeler.
Bunlara söylenecek bir şey yok . Onlar o kadar az ki . Görseniz hemen tanırsınız . Hiç hata yapmadan her şeyin doğrusunu yapar bilge kişiler. "
"Bu sınıflamaya girmeyecek olan kişiler sizce var mıdır ? "
"Dört grup hepsini kapsıyor . Sizin bir öneriniz varsa söyleyin . "
18. yüzyıl insanlarını sınıflıyor ünlü İtalyan düşünürü.Günümüzde bu sınıflama geçerli mi acaba ?
Artık kimse Aptal değil . Aptal olanlar dönüşüm geçirdi . Bilge olanlar da eskisinden daha çok . O zaman daha başka sınıflamalar yapmak gerekecek her halde .


“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...