1 Nis 2007

Mimoza Mevsimi



Burada engin mavi göklerin memleketinde bir şarkı gibi mimozalar. Birden bire çıkıveriyorlar karşınıza o süslü ağaçlar. Güneş üstlerine vurdukça dalgalanıyorlar ,hafif bir esintiyle salınıyorlar gözlerinizin önünde .İşte o vakit baharın geldiğini anlıyorsunuz .


...Binlerce yıldır her yıl aynı dönemde sapsarı açıveriyorlar. Onlar açısından zaman ekseni daha değişik.Gece ve gündüz var öncelikli.Gece olunca yapraklarını kapıyorlar .Sonra ışıkla açılıyorlar.Yeşilin içinde sarı bir şenliktir mimozalar.İzlerken insanın içini sevinçle doldururlar .



Nisan ayını mimozalarla karşılıyoruz. Bugün Bir Nisan .Pazar. Soğuk ve yağışlı İstanbul geride kaldı.

Pırıl pırıl güneşli , sarı mimoza çiçekleriyle süslenmiş bir başka kentin ılık iklimindeyiz artık. Kadim uygarlıkların ayak izlerini sürüyoruz.İki bin üç bin yıllık yapıların arasından fışkıran mimozalar günümüzü aydınlatan fenerler gibi bize yol gösteriyorlar.Kudretli kralların geçtikleri parke taş döşeli yollardan yürüyerek antik kentin meydanına ulaşıyoruz .İşte burada bu antik kentte zamanın önüne geçen ve geriye kalan tek şey sarı mimozalar.Ne diyelim ? Hoş geldin Nisan.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...