3 Nis 2007

Ayak İzleri

Uygarlığın ayak izlerinin peşindeyiz.Side Antik kentine Apollon Tapınağına gidiyoruz.Denizin tam yanıbaşına yapılmış tapınağın dört sütunu kalmış.MS.300 yılarında yapıldığı söylenen tapınağın nerede nesi olduğunu görmek mümkün değil.

Sütunlar sağa sola serpiştirilmiş.Meduza başı kabartmalı sütun parçaları hasar görmüş,güneş kabartmalı sütunlar ters dönmüş.Bu uygarlığın izleri onların üstüne kapaklanan aleni Turist kazıklama restoranlarına ve dükkanlara dönüştürülmüş.

Antik kentin yıkıntıları içine son derece çirkince yuvalanan Restoranların ve dükkanların hemen hemen hepsi boş.Sokakta huzurla yürümek ise olanaksız .İnanılmaz ölçüde taciz edici bir kapalı çarşı müşteri kapma savaşı veriliyor.Bu tacize katlanmak zorundasınız.Orada bunu herkes doğal karşılıyor.

Side Antik kentini gezmek , ayak izlerini takip etmek bir türlü gerçekleşemiyor.Turizm bürosunda Side ile ilgili tek bir broşür bile yok. Turizm yetkilisi gayet pişkince enformasyon bürosunun ortasındaki sehpanın üzerine serdikleri gazetenin üzerindeki kebaplarından yağlı parmaklarını çekerek size ters ters bakıyor . Antik kentte levhalarda her türlü bilginin var olduğunu söylüyor. Ne diyebiliriz ki ? Oradan apar topar kaçmak zorunda kalıyoruz . Zavallı Side . Yazık olmuş canım antik kente.Saldırgan dükkan sahipleri alışveriş yapmayanlara neredeyse küfür edecek hale gelmişler. Panayır yerine dönmüş Side.Canım Side Kültürünün yok edilmesine Meduzalar ağlamasın da kimler ağlasın.

“Kremna (Κρεμνα)`

Uçurumun kıyısında bir Pisidia kenti. Klasik Yunanca "Uçurum" anlamına gelen (κρημνός) kelimesinden yola çıkarak adının veril...